Derby eindigt zoals hij begon, 0-0

Nadat de eerste derby, thuis tegen Kloosterhaar, werd afgelast doordat koning Winter haar intrede had gedaan stond dit weekend de onvervalste kanaalderby op het programma. Mariënberg was gastheer van Bergentheim op het Westerpark voor de laatste competitiewedstrijd in 2017.

Wedstrijden tussen beide teams zijn altijd wedstrijden op zich, ongeacht de stand, ongeacht welke omstandigheden dan ook. Een Mariënberg – Bergentheim is altijd speciaal. Het wedstrijdbeeld was deze middag helaas niet heel erg speciaal te noemen…

De eerste helft was duidelijk in het voordeel van Bergentheim. Vele kansen werden er gecreëerd, soms uit toeval, soms door een lange bal en af en toe een goed uitgespeelde aanval. De vele kansen in de eerste helft verbloemde het toch matige spel van beide kanten. Het grote probleem van de eerste helft was het afmaken van die vele kansen. Voorlangs, net naast, over, redding van keeper Altena; het netje werd niet in beweging gebracht waar Bergentheim toch minimaal 2-3 keer had moeten scoren.

Wat stelde Mariënberg daar tegenover? Twee keer waren ze gevaarlijk. Een vrije trap en een 1:1 tegen situatie werden beide hard op doelman Pullen geschoten.

Zo was het een wonder dat de eerste helft met een 0-0 stand op de borden werd bereikt. Een 1-3 was logischer geweest gezien de kansenverhoudingen.

De tweede helft werd het er niet beter op. De kou nam alleen maar toe, de gevoelstemperatuur lag ver onder nul.

Waar Bergentheim de eerste helft vele kansen wist te creëren lukte dit in het tweede bedrijf een stuk minder. Er werd veel gekozen voor de lange bal richting de voorwaartsen maar met name de tweede bal werd vaak verloren. De ruimtes op het veld werden natuurlijk groter waardoor ook Mariënberg toch dreigend bleef. Met de altijd slimme Hofsink, de sterke Plaggenmarsch en het strijdende collectief moest de Bergentheim defensie tot het laatste moment op haar hoede blijven. Uitgespeelde kansen kregen de Westerpark bewoners niet in de tweede helft, het bleef bij dreiging.

Bergentheim daarentegen had in de slotfase nog 2 unieke mogelijkheden de wedstrijd alsnog te beslissen. Gert-Jan Merjenburgh zag, na een goede aanval zijn schot langs de verkeerde kant van de paal rollen en Nick Buitenhuis vond de sterk keepende Altena op zijn pad.

Het is een cliché maar je wint pas wedstrijden als je meer scoort dan je tegenstander. Bergentheim liet dit vanmiddag na en het spel, met name in de tweede helft was niet hoogstaand. Ik kan me niet herinneren dat een kanaalderby tussen beide ploegen ooit is geëindigd in een 0-0 gelijkspel, wat dat betreft was deze derby van 16 december uniek te noemen.

Bergentheim gaat de winterstop in met 23 punten, 35 goals voor 8 tegen. De meest scorende ploeg van 3D, de minste goals tegen van 3D, alleen niet de meeste punten van 3D en daar draait het toch nog steeds om.

Volgende week zaterdag geen voetbal buiten maar binnen in de zaal als het Protos Weering zaalvoetbaltoernooi van start gaat, voor Bergentheim in Hoogeveen.

De competitie wordt hervat op 27 januari met de uitwedstrijd tegen “angstgegner” Hellendoorn.

Namens begeleiding en alle spelers wensen we u allemaal fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2018 toe!