v.v. Bergentheim – V.V. Mariënberg

Vergeet IJsselmeervogels – Spakenburg, vergeet De Klassieker, El Clásico of de Superclásico. Vanmiddag staat de enige echte derby op het programma. Om half 3 lokale tijd begint op sportpark Moscou de onvervalste kanaalderby, de groenen tegen de rood-zwarten, Banthum tegen Mainbarg. Hoe je de wedstrijd ook noemt, het blijft altijd een mooi gevecht tussen beiden dorpen. Mariënberg moest afgelopen jaren vaak het onderspit delven, waardoor ze vanmiddag wederom gebrand zijn om resultaat mee te nemen op de terugweg langs het kanaal.

Dit was aan het begin van de wedstrijd dan ook meteen te merken. Waar wij de bal nonchalant rond lieten gaan en geen passie en strijd in de wedstrijd gooide, was Mariënberg de enige ploeg die liet zien waar het voor gekomen was, drie punten. Ze stonden goed, verdedigden fel en zochten zo nu en dan de aanval met hun snelle buitenspelers. Dit resulteerde dan ook in een paar goede kansen voor Mariënberg. Die om zeep werden geholpen door een slechte eindpass, een onscherp vizier of onze keeper Rolf Timmer die een aantal goede reddingen voor ons in petto had. Ondanks het slappe spel van Bergentheim werden er wel kansen gecreëerd voor het vijandelijke doel. Jeffry Plaggenmarsch kon zijn hoofd niet goed achter de bal krijgen en kopte niet binnen en enkele moment later schoot hij vanuit een voorzet van Rob Wevers ook nog eens voorlangs. Ook Ronnie Hakkers had de 1-0 op de schoen maar zijn welbekende stift kwam vandaag niet uit de verf en belande in de handen van de keeper. Conclusie uit dit alles; de 0-0 bleef op het scorebord staan. Tot aan minuut 40. Door een overtreding aan de rechtkant van ons speelveld (vanuit Bergentheim kant gezien) kende scheidsrechter Maneschijn een vrije trap toe aan Mariënberg. Deze werd ingedraaid en er werd een duel aangegaan op de 11 meter. De bal bleef onfortuinlijk liggen en Kevin Bolks bleek het snelste te kunnen reageren. Hij schoot genadeloos hard binnen. Net voor rust 0-1 achter en met een kleine domper richting de kleedkamer.

Waar de één in de kleedkamer rustig probeerde te blijven om het tactisch goed neer te zetten, liepen bij de ander de emoties hoog op. Maar in de kleedkamer was het voor Gertjan Merjenburgh wel duidelijk. Quote: “Als we zo door blijven voetballen gaan we deze wedstrijd echt nooit winnen”. Er moest dus wat veranderen aan de instelling en dat gebeurde dan ook in de tweede helft. Gelijk vanaf de aftrap lieten we nu wel zien dat wij de punten hier wilden houden. Duels werden weer aangegaan en de passie zat erin. Dit resulteerde alleen in negatieve zin in een rode kaart voor beide ploegen. Gertjan Merjenburgh werd na een grove tackle van het veld gestuurd. Erjan Lamberink, het slachtoffer, kon zich alleen niet beheersen en drukte Gertjan Merjenburgh naar de grond. Waar iedereen dacht aan een gele kaart, trok scheidsrechter Maneschijn zijn eigen weg en stuurde ook Erjan Lamberink richting de douches. Strijd genoeg dus vanmiddag, nu alleen de goals nog. Waar het bij onze buitenspelers nog aan scorend vermogen ontbreekt, hebben we gelukkig nog altijd een 'nummer tien' die dit weet op te vangen genaamd Martijn Pouwels. Die als nummer 10 al op 8(!) goals staat en vandaag al voor 6 wedstrijden op rij het net weet te vinden. Vanuit een werkelijk waar schitterende pas van Chiel-Jan Schuldink, nam Martijn Pouwels de bal nóg mooier in de loop aan. Hij liep 1 op 1 op de keeper en faalde niet. Koel schoof hij de bal langs de keeper en de gelijkmaker was een feit. Heel Bergentheim liet zien meer te willen en we liepen snel richting eigen helft om gretig op zoek te gaan naar de winnende treffer. Rob Wevers kreeg, vanaf de voor hem onbekende rechterkant, de bal en zag bij de tweede paal Ronnie Hakkers staan. Vanuit een goede voorzet kreeg hij de bal en geheel niet zelfzuchtig gaf hij de bal op de vrij staande Martijn Pouwels. Vanuit een prachtige aanval en assist schoot Martijn Pouwels vanaf 5 meter raak! De 2-1 en daarmee de winnende goal was een feit. Want los van een paar hachelijke momenten uit dode spelsituaties, bleef de score wel op 2-1 staan. Want een goed ingevallen, door een tip van Gert van der Weide en/of het nieuwe kleed van Henk Buitenhuis,  Niek Nijenhuis koptte met zijn timing en techniek veel ballen weg. The Man of the Match is dus ongetwijfeld Martijn Pouwels, die met twee goals de 0-1 achterstand wist weg te poetsen.

Vandaag kunnen we deze derby dus bij lange na niet vergelijken met IJsselmeervogels – Spakenburg, De Klassieker of de beiden Clásicos, maar dat mocht de pret van de drie punten niet drukken. Met ook nog als toetje een kerstborrel in de mooie kantine van Bergentheim. Waar Remco Tromp en Erben Bril nog een lied mochten zingen voor hun eerdere debuut en Bert Snippe ook nog een duit in het zakje mocht doen met Heb Je Even Voor Mij. Prachtig om met deze gezelligheid en drie punten de eerste seizoenshelft af te sluiten. Op naar het Protos Weering Zaalvoetbal toernooi om daar te proberen een mooi resultaat neer te zetten. Met hopelijk weer veel support op de tribune in  “ ’t punt ”  te Vroomshoop, waar de eerste ronde wordt gespeeld.