Vernieuwde spelregels t/m JO13

De pilot vernieuwde spelregels is in het seizoen 2022/'23 gestart door de KNVB in de categorie B JO13 (Noord en West 1). Vanaf seizoen 2023/’24 krijgt de pilot een vervolg en wordt deze uitgebreid, omdat de resultaten tot zover positief zijn.

De KNVB zet zich in voor een (veilige) omgeving waar spelers/speelsters met plezier (steeds) beter leren voetballen. Daarnaast willen we graag dat het voetbal zo aantrekkelijk, sportief en eerlijk mogelijk wordt gespeeld. Om de aantrekkelijkheid, sportiviteit en eerlijkheid te bevorderen worden er allerlei ontwikkelingen in het voetbal doorgevoerd, denk hierbij bijvoorbeeld aan de optimale wedstrijdvormen pupillen (O6 t/m O12).

In navolging van onder meer deze ontwikkelingen is de KNVB in het seizoen 2022/‘23 in de leeftijdscategorie JO13 (categorie B) gestart met een pilot rondom vernieuwde spelregels in Noord en West 1. De resultaten zijn positief, daarom breiden we de pilot uit. Vanaf seizoen 2023/’24 wordt:

  • In alle districten in de leeftijdscategorie O13 in de categorie B de vernieuwde spelregels gehanteerd. Bij de MO13 teams geldt dit voor alle competities, zowel de Hoofdklasse (categorie A) als de 1e klasse en lager (categorie B). 
  • Daarnaast gaan O14 teams uitkomend in de categorie B in district Noord en West 1 spelen met de vernieuwde spelregels.
  • Ook gaan we in categorie A (hoofdklasse/divisie) verder met het testen van de spelregels tijdens oefenwedstrijden en vriendschappelijke toernooien.

Deze pilot maakt onderdeel uit van het onderzoek naar een eventuele optimalisatie van de wedstrijdvormen bij de O13 & O14. Hieronder leggen we kort uit met welke vernieuwde spelregels er gespeeld gaat worden. Daarnaast bieden we een video en infographic aan ter verduidelijking en kun je in de FAQ de meest gestelde vragen met antwoorden lezen.

Instructievideo

Nieuwe regels: 
1. Zelfpass

Wordt er een vrije schop toegekend? Dan hoef je de bal niet naar een andere speler over te spelen. Je mag de bal stilleggen en zelf dribbelen.

2. Intrap/ indribbelen 
De intrap/ indribbelen is een vervanging van de traditionele inworp. Als de bal over de zijlijn gaat, gooien we deze niet meer in. Je mag intrappen naar een medespeler of zelf indribbelen met de bal. Ook bij een hoekschop, doelschop of aftrap mag je indribbelen in plaats van trappen.

3. Tijdstraf
Als de scheidsrechter je een gele kaart geeft, moet je 5 minuten het veld uit. Bij een tweede gele kaart of directe rode kaart mag je helemaal niet meer meespelen deze wedstrijd. Wel mag er een wisselspeler het veld in, maar pas na 5 of 10 minuten.

4. Vliegend wisselen
Als je gaat wisselen met een teamgenoot wordt het spel niet meer stilgelegd door de scheidsrechter. Het spel gaat gewoon door terwijl spelers het veld uit- en ingaan bij de middenlijn aan de kant van de dug-out. Later mag hij of zij ook weer terug in het veld komen.